tallinn
Литва
Эстония
Латвия

Новости

Лаборатория, ученые
© ДВФУ/FEFU

Venemaa teadlased lõid kasulikud joogid merisiilikutest, vetikatest ja sidrunväändikust

Kaug-Ida Föderaalse Ülikooli Biomeditsiinikooli noored teadlased mitte ainult ei loo uusi, vaid viivad sisse ka muudatusi traditsiooniliste toiduainete tehnoloogiasse – panevad nende koosseisu toorainet, mis osutab soodsat mõju inimorganismile.

Kaug-Ida Föderaalse Ülikooli Biomeditsiinikooli noored teadlased töötasid välja uued funktsionaalsed joogid. Ülikooli pressiteenistus teatas, et innovaatiliste toiduainete koostisosade seas on bioloogiliselt aktiivsed ühendid merevetikatest, meresiilikutest, sidrunväändikust ja muudest Kaug-Ida andidest. Need aitavad tugevdada närvisüsteemi, ennetada trombide teket, viia organismist välja metallid ja raadioaktiivsed isotoobid.

Professor Irina Kadnikova juhendamisel töötav aspirant Andrei Podkorõtov töötas välja meretaimest Phyllospadix iwatensis pektiini alusel kiirelt lahustava sidrunväändikuga joogi tehnoloogia. Uue toote loojad rõhutavad selle eriomadusi. Pektiin seob polüvalentseid metalle ja radioaktiivseid isotoope, aga hiina sidrunväändikku (Schisandra Chinensis) kasutatakse adaptogeenina ning see tugevdab regulaarsel tarbimisel närvisüsteemi ja tõstab stressikindlust. Pektiini sisaldus ühes portsjonis ulatub 50%ni, adaptogeenide sisaldus – 30%ni päevasest tarbimiskogusest.

„Joogid on kõige tehnoloogilisemaks tooteks funktsionaalse toitumise uute liikide väljatöötamiseks. Väärtuslike koostisosadega rikastatud eritoodete loomine ja kasutamine võimaldab tagada bioloogiliselt väärtuslike ainete optimaalse koguse inimese organismile,“ märgib Andrei Podkorõtov.

Noored teadlased mitte üksnes ei loo uusi, vaid viivad sisse ka muudatusi traditsiooniliste toiduainete tehnoloogiasse – panevad nende koosseisu toorainet, mis osutab soodsat mõju. Neljanda kursuse tudeng Julia Mamonova ja professor Ljudmilla Levotškina tegid ettepaneku kasutada bioloogiliselt aktiivseid aineid – meresiiliku ekstrakti ja peedipüreed – keefiri rikastamiseks. 

Meresiilikute ekstrakt timarin sisaldab kinoidpigmente nende loomade kilpidest ja okastest ning annab joogile selgeid antioksüdantomadusi. Betaniin – peedi värvipigment – ennetab trombide teket, osaleb punaste vererakkude ja inimese elundite (maksa, põrna) puhastamises, mõjutab südame- ja veresoonkonna süsteemi.

Ülikoolis meenutati, et selle Biomeditsiinikooli teadlased on mere veeorganismide alusel uute toiduainete mitmete arenduste autoriteks. Innovatsiooniliste retseptide seas on salatid, vorstitooted, merikapsaga „nanošokolaad“, pagari- ja želeetooted, rohevetikate ekstraktidega joogid, meripuraga pasteet, merelisandite alusel tehtud kastmed jm. Kaug-Ida Föderaalne Ülikool on samuti Venemaa ja Jaapani koostööprojektis Kelp osaleja – projekt on suunatud merikapsa kasutamise laiendamisele inimese toitumises.

RUS: Российские ученые создали полезные напитки из морских ежей, водорослей и лимонника

Загрузка...